Ливан обяви, че няма да плати падеж по дълг, предаде АП.

...
Ливан обяви, че няма да плати падеж по дълг, предаде АП.
Коментари Харесай

Държава от Близкия изток обяви финансова катастрофа

 Ливан разгласи, че няма да заплати падеж по дълг, съобщи АП. Това става за първи път в историята на близкоизточната страна.

Ливанският министър председател Хасан Диаб призна по време на телевизионно послание, че страната няма да заплати еврооблигации в размер на 1,2 милиарда $ (1,35 милиарда евро), чийто падеж е в понеделник.

Решението на правителството идва след среща сред президента, премиера и висшите финансови чиновници. Премиерът съобщи, че Ливан не е в положение да изплати падежите на дълга заради продължаващата икономическа рецесия, която е стопила валутните запаси до сериозните равнища.

" Валутните запаси паднаха до  " обезпокоително и рисково равнище " ", сподели Хасан Диаб.

През януари той оглави държавно управление от технократите, което трябваше да се оправи с рецесията на фона на невижданите митинги.

Премиерът добави, че корупцията е " разяла страната "  и в този момент държавното управление ще се стреми да преструктурира дълга на страната посредством договаряния с кредиторите.

Хасан Диаб даде обещание промени на банковия и енергийния бранш и намаляване на обществените разноски. Той предизвести, че 40% от жителите скоро ще бъдат под прага на бедността, а също по този начин даде обещание да отбрани влоговете в банките.

Ливан беше потопен в политическа рецесия през предишния октомври, откакто стопанската система му прекара няколко години в обилие вследствие на спора в прилежаща Сирия.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР